Vitez, sabornik, doglavnik Reiner

AKADEMIK, DOKTOR, SABORSKI ZASTUPNIK…

ŽELJKO REINER ‘Kako se osjećam kao vitez? Kao i prije. Ja sam znanstvenik, a kako vrijeme odmiče, religija i znanost sve se više približavaju…’

      • Jutarnji.hr, 15.05.2017. u 23:27

 

Viteže časni, potsjećaš me na Dr. Alen Braun-a, MD, koji je u Američkom Kongresu pretsjednik komiteta za nauku i tehnologiju. I on smatra da je Zemlja stara šest hiljada godina.

Akademiče, nikome sa tim stavovima nisi potreban. Ne sramoti ni nauku, ni Sabor, ni članstva u naučnim krugovima gdje si po svemu, zalutao.

Pradlažem da kreneš najprije po instrukcije u Vatikan, a zatim za  Jerusalem.  Zagrni se sa tim viteškim plaštom i kreni na pravedni put.

I ne zaboravi mač. 

 

• • •

Oni da vas uče

• • •

ANTE TOMIĆ O BLEIBURGU Zašto su ovakve stvari moguće samo kod nas i zašto svoju sramotu ne slave Nijemci i Austrijanci?

Kad su srpski nacionalisti 1989. obilježavali šest stoljeća od Kosovske bitke, hrvatski nacionalisti pravo se nisu mogli načuditi njihovoj velikoj, raskošnoj predstavi. To je samo Srbima slično, govorili su hrvatski nacionalisti zapanjeno. Ti su Srbi totalni perverznjaci, rugali su se. Kome bi drugome palo na pamet obilježavati svoje poraze?

Ne prestaju se nadati

A onda su se hrvatski nacionalisti dosjetili Bleiburga. I sve otad, od svibnja do svibnja sve masovnije hodočaste zbog jednog poraženog režima i njegove gubitničke vojske. Okupi se na jednom austrijskom proplanku i do petnaest tisuća luzera, očekujući valjda da ih svijet napokon pogleda, smiluje im se i nakon više od sedamdeset godina poništi rezultat Drugog svjetskog rata.

“Joj, oprostite, pogriješili smo. Krivo smo brojali. Ustaše i Nijemci su zapravo pobijedili.” To se, dakako, ne događa i nikad se neće dogoditi, ali Hrvati se ne prestaju nadati.

Dugo nakon što je i zadnji njemački i austrijski neonacist priznao da mu u glavi nije dobro, poslušno obukao pidžamu i papuče i počeo piti lijekove, naši ustrajavaju na svojim žaljenja vrijednim povijesnim zabludama. Dapače, sve su radikalniji. Više se ne trude ni glumiti da im je do antifašizma.

Dok se prošlog tjedna diljem Starog kontinenta po običaju slavila pobjeda, te je čak i notorni četnik Tomislav Nikolić položio vijenac na grob neznanog junaka na Avali, dičeći se srpskim zaslugama u zaustavljanju nacističkog zla, baš se nitko u našem državnom vrhu ni jednom jedinom rečenicom nije sjetio dvjesto pedeset partizanskih odreda, sedamdeset brigada, sedamnaest divizija, pet korpusa i jedne armije osnovane u Hrvatskoj.

Pitate li Andreja Plenkovića, Kolindu Grabar-Kitarović ili Gordana Jandrokovića, kosti tisuća Dalmatinaca potpuno su uzaludno ostale rasute po Zelengori, njemačke okupatore otjerala je epidemija gripe, a Istra i Kvarner su se matici zemlji pripojili zahvaljujući usrdnim Zdravomarijama časnih sestara benediktinki.

U inat svima koji su slavili pobjedu antifašizma, Hrvatska je prošli tjedan komemorirala samo poraz fašističkih snaga. Ministri i zastupnici pojavili su se, valjda zbog deviznih dnevnica, jedino u Bleiburgu.

U dugoj koloni luksuznih crnih limuzina ugledni i moćni političari došli su u koruški gradić, pretvarajući jedan dernek desničarskih redikula u mjesto prvorazrednog hrvatskog državnog interesa, u današnjoj Europi nešto sasvim neobično i jedinstveno.

Ne vidi se zaista svaki dan da su poraženi tako ljuti i prkosni, premda je nakon Drugog svjetskog rata bilo mnogo poraženih i oni su stradavali često i strašnije i brojnije od naših ustaša i domobrana. Kako je već običaj u cijeloj historiji ljudskog roda, ratni pobjednici su se okrutno osvetili gubitnicima.

U svibnju 1945. nije bilo zemlje kojoj je izmakla krvava odmazda nad poraženima. Vješali su simpatizere Vishijeve Francuske, strijeljali norveške kvislinge, ukrajinske kolaboracioniste i češke i belgijske izdajnike. Sovjetske su vlasti bolestima, glađu, ledom, teškim radom i batinama likvidirale stotine tisuća njemačkih ratnih zarobljenika, povrh onih stotina tisuća koje su prethodno smaknuli mecima i bajunetima.

E, civilizacijo…

I svuda, i u Njemačkoj, i u Francuskoj, i u Ukrajini, i u Norveškoj, ove se jadne žrtve spominju s velikim obzirom, tiho i postiđeno, jer su one ipak sudjelovale u jednom stravičnom zlu što je sustavno i planski cijele narode istrebljivalo.

Ubijene naciste i suradnike nacista se oplakuje u nelagodi, s nužnim odmakom, naglašavajući kako oni nisu bez grijeha, već da su, naprotiv, često bili i gori od svojih krvnika. Civilizirani narodi, u jednu riječ, nastupaju vrlo pipavo, oprezno se trude odati počast ubijenima, a da se istovremeno ne uprljaju gadnom rasističkom i nacionalističkom ideologijom kojoj su žrtve za života služile.

Hrvati, blagoslovljeni bili, nemaju takvih problema. Oni nabiju crne ustaške kape i pjevaju Juru i Bobana zajedno sa svojim ministrima i zastupnicima, dok koruški policajci zgranuto stoje sa strane. Adolf Hitler da ustane iz groba lijepo bi se začudio, nekakvi ga neobrijani i krnjavi slavenski poluljudi slave, a njegovi Austrijanci ništa, šute ko pičke.

• • •

Naprijed Bulj…  Ponosan kao orao sivi…

Bulj Eagle

• • •

Šta li misli Papa na ovo ?

Baš kada sam pomislio da broj etno-klerski nastrojenih Hrvata ne raste, javi mi se Luka Prcela. Doduše nije samo meni nego svima onima koji kao ja imaju ‘antene’ na sve popularnije frekvencije koje propagiraju neokleroustaše.

Luka, dominikanski mantijaš koji se brine da se ime i djela Dr. Ante Pavelića nikada ne smiju zaboraviti, održao je prije dva dana misu za doktora gdje je sa ponosom izjavio da je NDH bila jedna fina država, i da se nikoga ne treba da tiče šta se radilo unutar države za vrijeme njenog kratokrajnog postojanja. Navodim:

…”pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica?”

Divota! Dakle, može se i krišćanski ubijati s tim da se to čini samo unutar vlastite države, što je Lukina NDH veoma uspiješno činila.

Luka govori o onome što neki Hrvati bliski crkvi žele da čuju. Hrvatski ustav ne osuđuje fašizam, ni ustaštvo, niti NDH, pa dok je ovakvih svećenika i pastve, Hrvatska krajnja desnica ne treba da brine.

• • •

Predsjednik Sabora Reiner: ”Hrvatska je sekularna država ali se smije se smetnuti s uma da su vjernici većina.”

Valjda čovjek zna. Međutim, nije mi jasno šta ovaj kleronacionalista želi da kaže? Uvijek je bilo više katolika u Hrvatskoj nego onih koji su im kvarili prosjek čistoće. Ujedno, u ogromnoj većini sekularnih država ima više vjernika nego ateista ili agnostika, ali to pametni političari ne spominju.

Ali je također veoma jasno da lokalni katolički apokrifi ne misle da je Hrvatska sekularna država. Na sajtu Obrana Vjere (http://www.obranavjere.com/sekularna-drzava-dijalog/) nađoh ovaj izmišljeni dijalog:

VJERNIK: Je li Hrvatska sekularna država?
ATEIST: Da!
VJERNIK: Kako znaš? Gdje to piše?
ATEIST: Pa, iskustvo mi to govori. Piše i u Ustavu republike Hrvatske.
VJERNIK: Stvarno? Gdje to? Tražio sam, ali nisam našao.
ATEIST: Nisi dobro tražio. Članak 41! Članak 41!
VJERNIK: Evo ga! Članak 41! Zanimljivo…. nigdje se ne spominje da je Hrvatska sekularna. Evo, pogledaj!

Reiner ne gubi vrijeme na ekonomsko političke gluposti u Saboru. Vrijeme je za pripreme kreiranja katoličke džumhurije, a to će mantijaši jednog dana provesti bilo da se to nekome sviđa ili ne.

Hina, 25.05.2016

• • •

• Banjalučki biskup Komarica gostovao u ‘Nedjeljom u 2’ 12.juna 2016

Djelimično sam saslušao biskupov razgovor sa Acom (gdje se biskup grčevito držao za mikrofon), i nakon 15 minuta odlučio da promjenim kanal. Biskup je uglavnom nesuvislo govorio o stanju društva i ulozi ‘duše’, miješajući babe i žabe. Isključio sam se uglavnom jer je za to kratko vrijeme naveo sebe bar tri puta kao ‘intelektualca’. Kao pravi hrišćanin kome bi tri puta nešto trebalo da znače, smatram da sam ispunio svoju dužnost TV znatiželjnika.

Nego ‘vako biskupe. Vrijeme je da prestaneš kukati oko Hrvata kojima je danas bolje bilo gdje da se nalaze nego ako bi se vratili u rodnu im Banja Luku. Ali haj'd da najprije pričamo šta ćemo sa manje-više 300.000 protjeranih Srba iz Krajine koji bi možda željeli da se vrate u svoj rodni kraj o kojem si tako toplo filozofski govorio. Ima li tu kakve zanimljive teme za intelektualan razgovor?

I malo oko tvoje mise u Blajburgu. I meni je žao nevinih koji su se tu greškom zatekli dok su partizani uspiješno rasčišćavali račune sa ostatkom ustaškog đubreta. Ali daleko više mi je žao svih nevinih kojima NDH nije dala nikakvu šansu za preživljavanje jer su ih na neviđene divljačke načine i organizovano likvidirali na desetine hiljada u Jasenovcu, Đakovu, Jadovnu, Jastrebarskom, Staroj Gradišci, u Luburićevoj vili u Sarajevu, i u jamama Like i Korduna.

12.VI. 2016

• • •

Da li postoji i jedna fotka vrhuške HDZ-a a da na njoj uz predsjednika nije i Dubravka Šuica, EU parlamentarac?

Čekam da djeca počnu da viču: Evo Šuice, viri šefu iz gujice.

• • •

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s