HRVATSKA

ANTE TOMIĆ O BLEIBURGU Zašto su ovakve stvari moguće samo kod nas i zašto svoju sramotu ne slave Nijemci i Austrijanci?

Bleiburg, Austrija, 130517. Sredisnja komemoracija povodom 72. obljetnice Bleiburske tragedije odrzava se na Bleiburskom polju. Misno slavlje predvodio je djakovacko-osjecki nadbiskup Djuro Hranic.
Na fotografiji: komemoracija
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Kad su srpski nacionalisti 1989. obilježavali šest stoljeća od Kosovske bitke, hrvatski nacionalisti pravo se nisu mogli načuditi njihovoj velikoj, raskošnoj predstavi. To je samo Srbima slično, govorili su hrvatski nacionalisti zapanjeno. Ti su Srbi totalni perverznjaci, rugali su se. Kome bi drugome palo na pamet obilježavati svoje poraze?

Ne prestaju se nadati

A onda su se hrvatski nacionalisti dosjetili Bleiburga. I sve otad, od svibnja do svibnja sve masovnije hodočaste zbog jednog poraženog režima i njegove gubitničke vojske. Okupi se na jednom austrijskom proplanku i do petnaest tisuća luzera, očekujući valjda da ih svijet napokon pogleda, smiluje im se i nakon više od sedamdeset godina poništi rezultat Drugog svjetskog rata.

“Joj, oprostite, pogriješili smo. Krivo smo brojali. Ustaše i Nijemci su zapravo pobijedili.” To se, dakako, ne događa i nikad se neće dogoditi, ali Hrvati se ne prestaju nadati.

Dugo nakon što je i zadnji njemački i austrijski neonacist priznao da mu u glavi nije dobro, poslušno obukao pidžamu i papuče i počeo piti lijekove, naši ustrajavaju na svojim žaljenja vrijednim povijesnim zabludama. Dapače, sve su radikalniji. Više se ne trude ni glumiti da im je do antifašizma.

Dok se prošlog tjedna diljem Starog kontinenta po običaju slavila pobjeda, te je čak i notorni četnik Tomislav Nikolić položio vijenac na grob neznanog junaka na Avali, dičeći se srpskim zaslugama u zaustavljanju nacističkog zla, baš se nitko u našem državnom vrhu ni jednom jedinom rečenicom nije sjetio dvjesto pedeset partizanskih odreda, sedamdeset brigada, sedamnaest divizija, pet korpusa i jedne armije osnovane u Hrvatskoj.

Pitate li Andreja Plenkovića, Kolindu Grabar-Kitarović ili Gordana Jandrokovića, kosti tisuća Dalmatinaca potpuno su uzaludno ostale rasute po Zelengori, njemačke okupatore otjerala je epidemija gripe, a Istra i Kvarner su se matici zemlji pripojili zahvaljujući usrdnim Zdravomarijama časnih sestara benediktinki.

U inat svima koji su slavili pobjedu antifašizma, Hrvatska je prošli tjedan komemorirala samo poraz fašističkih snaga. Ministri i zastupnici pojavili su se, valjda zbog deviznih dnevnica, jedino u Bleiburgu.

U dugoj koloni luksuznih crnih limuzina ugledni i moćni političari došli su u koruški gradić, pretvarajući jedan dernek desničarskih redikula u mjesto prvorazrednog hrvatskog državnog interesa, u današnjoj Europi nešto sasvim neobično i jedinstveno.

Ne vidi se zaista svaki dan da su poraženi tako ljuti i prkosni, premda je nakon Drugog svjetskog rata bilo mnogo poraženih i oni su stradavali često i strašnije i brojnije od naših ustaša i domobrana. Kako je već običaj u cijeloj historiji ljudskog roda, ratni pobjednici su se okrutno osvetili gubitnicima.

U svibnju 1945. nije bilo zemlje kojoj je izmakla krvava odmazda nad poraženima. Vješali su simpatizere Vishijeve Francuske, strijeljali norveške kvislinge, ukrajinske kolaboracioniste i češke i belgijske izdajnike. Sovjetske su vlasti bolestima, glađu, ledom, teškim radom i batinama likvidirale stotine tisuća njemačkih ratnih zarobljenika, povrh onih stotina tisuća koje su prethodno smaknuli mecima i bajunetima.

E, civilizacijo…

I svuda, i u Njemačkoj, i u Francuskoj, i u Ukrajini, i u Norveškoj, ove se jadne žrtve spominju s velikim obzirom, tiho i postiđeno, jer su one ipak sudjelovale u jednom stravičnom zlu što je sustavno i planski cijele narode istrebljivalo.

Ubijene naciste i suradnike nacista se oplakuje u nelagodi, s nužnim odmakom, naglašavajući kako oni nisu bez grijeha, već da su, naprotiv, često bili i gori od svojih krvnika. Civilizirani narodi, u jednu riječ, nastupaju vrlo pipavo, oprezno se trude odati počast ubijenima, a da se istovremeno ne uprljaju gadnom rasističkom i nacionalističkom ideologijom kojoj su žrtve za života služile.

Hrvati, blagoslovljeni bili, nemaju takvih problema. Oni nabiju crne ustaške kape i pjevaju Juru i Bobana zajedno sa svojim ministrima i zastupnicima, dok koruški policajci zgranuto stoje sa strane. Adolf Hitler da ustane iz groba lijepo bi se začudio, nekakvi ga neobrijani i krnjavi slavenski poluljudi slave, a njegovi Austrijanci ništa, šute ko pičke.

• • •

Naprijed Mostovci…  Ponosni kao orlovi sivi…

Bulj Eagle

 

• • •

 

Oni da vas uče

• • •

• Je li ovo predsjednički govor?

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za subotnji “Jutarnji list” rekla je da ove godine ne ide ni u Jasenovac niti na Bleiburg jer ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama.

“Ne želim kao predsjednica participirati u daljnjem intenziviranju ideoloških podjela, želim to završiti jer držim da politikanstvo oko Jasenovca i Bleiburga ponovno viktimizira njihove žrtve. Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir”, istaknula je KGK, prenosi Hina…

A zatim je dodala i ovo: “Hrvatska nema strategiju što nakon ulaska u NATO i EU. Nemamo strategiju razvoja u idućih 5, 10 ili 15 godina.” … rekla je Grabar Kitarović.

Konfuzno. Ne znam ni gdje da počnem: da li sa izjavom da više neće participarati u Jasenovcu i Blajburgu, ili ovom salvom negativnosti koja svakom Hrvatu treba koliko im treba rupa u glavi.

Najprije, ovo oko Jasenovca i Blajburga. Meni je to  jedno od najjeftinijih izvlačenja iz određene političke situacije koje nisam vidio još od Sanaderove TV ostavke. Nije li se KGK javno zaklela i obećala da će biti predsjednica svih Hrvata i Hrvatica? I šta sada Kolinda: pošto to može da na neki način tebe uvuče u neugodnu situaciju u nekim budućim izbornim planovima (”Pa znate, ja sam se davno ogradila od toga”), valja se mudro izvući kao onom nekakvom ‘privatnom’ posjetom Jasenovcu 2015 godine. Vi bi bar trebali da znate da biti na vrhu države nije dovoljan samo šarmantni osmijeh preko lažnih trepavica.

A onda dolazi onaj dio koji možemo samo da čujemo iz redova opozicije iliti oporbe, ali nikako od predsjednice jedne države koja je samo manje od godinu dana ranije bila puna pozitivnih obećanja i optimizma. Slažem se, valjalo je pobijediti na izborima. Sada je došlo vrijeme Hrvatske realnosti, pa treba paziti kako se vješto ograditi od mogućih poslijedica.

Ne ulazim u to da li predsjednica ima pravo ili ne da ovako kritikuje rad vlade, ističući da Hrvatska nema ”strategiju razvoja u idućih 5, 10 ili 15 godina.”  Zato postoji interesantan skup zbunjenih nazvan Domovinska koalicija pa neka to oni rješavaju tamo gdje treba.

Pitanje je kako to da KGK za manje od godine dana može da se istakne ovakvom negativnošću. Čemu su onda služile one izborne fraze i parole o velikoj i snažnoj Hrvatskoj za koju će se ona boriti?

Da pojednostavim. Reći budali da je budala, to mu neće pomoći. Ali ako već KGK želi da pomogne, onda je trebala da kreira dozu pozitivnosti oko svakodnevnice, nešto kao da progres ne ide najbržim putem kako bi trebalo, ali ipak ide. Ili možda da istakne da je Hrvatska ipak jako i monolitno društvo koje može da prebrodi sve krize i prepreke.

Ovakvo predsjednikovanje mi izgleda samo kao mudar potez za CV dodatak u pažljivom kreiranju vlastite karijere kako bi joj mandat mogao proći bez većih političkih glavobolja i trzavica.

Uz osmijeh, naprijed.

18.V.2016

• • • • •

Šta li će reći Papa na ovo ?

Baš kada sam pomislio da broj etno-klerski nastrojenih Hrvata ne raste, javi mi se Luka Prcela. Doduše nije samo meni nego svima onima koji kao ja imaju ‘antene’ na sve popularnije frekvencije koje propagiraju neokleroustaše.

Luka, dominikanski mantijaš koji se brine da se ime i djela Dr. Ante Pavelića nikada ne smiju zaboraviti, održao je prije dva dana misu za doktora gdje je sa ponosom izjavio da je NDH bila jedna fina država, i da se nikoga ne treba da tiče šta se radilo unutar države za vrijeme njenog kratokrajnog postojanja. Navodim:

…”pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica?”

Divota! Dakle, može se i krišćanski ubijati s tim da se to čini samo unutar vlastite države, što je Lukina NDH veoma uspiješno činila.

Luka govori o onome što neki Hrvati bliski crkvi žele da čuju. Hrvatski ustav ne osuđuje fašizam, ni ustaštvo, niti NDH, pa dok je ovakvih svećenika i pastve, Hrvatska krajnja desnica ne treba da brine.

• • • • •


• Zastupnik Mosta o zahtjevu SDP-a: Nećemo glasati za opoziv Karamarka

Saborski zastupnik Mosta Juro Martinović, na pitanje novinara o SDP-ovom zahtjevu za opozivom potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, rekao je kako je to klasični posao oporbe kojim se želi destabilizirati parlamentarnu većinu, prenosi HRT.

”Žele proizvesti nešto što njima odgovara – bilo nove izbore ili preslagivanje većine u Saboru. To nama u Mostu ne odgovara, dio smo vladajuće parlamentarne većine i nećemo učiniti ništa da to narušimo”, rekao je Martinović.

Ma nemoj! Pa koji si se kurac busao u prsa kao Supermen Hrvatske kako nećeš dozvoliti da se radi naopako! Za svoju guzicu, spreman si da napustiš jeftino date verbalne ideale.

Naravno da drugih ideala osim vlastitih interesa nisi ni imao.

Škutorska posla.

21.V.2016

• • • • •

Predsjednik Sabora Reiner: ”Hrvatska je sekularna država ali se smije se smetnuti s uma da su vjernici većina.”

Valjda čovjek zna. Međutim, nije mi jasno šta ovaj kleronacionalista želi da kaže? Uvijek je bilo više katolika u Hrvatskoj nego onih koji su im kvarili prosjek čistoće. Ujedno, u ogromnoj većini sekularnih država ima više vjernika nego ateista ili agnostika, ali to pametni političari ne spominju.

Ali je također veoma jasno da lokalni katolički apokrifi ne misle da je Hrvatska sekularna država. Na sajtu Obrana Vjere (http://www.obranavjere.com/sekularna-drzava-dijalog/) nađoh ovaj izmišljeni dijalog:

VJERNIK: Je li Hrvatska sekularna država?
ATEIST: Da!
VJERNIK: Kako znaš? Gdje to piše?
ATEIST: Pa, iskustvo mi to govori. Piše i u Ustavu republike Hrvatske.
VJERNIK: Stvarno? Gdje to? Tražio sam, ali nisam našao.
ATEIST: Nisi dobro tražio. Članak 41! Članak 41!
VJERNIK: Evo ga! Članak 41! Zanimljivo…. nigdje se ne spominje da je Hrvatska sekularna. Evo, pogledaj!

Reiner ne gubi vrijeme na ekonomsko političke gluposti u Saboru. Vrijeme je za pripreme kreiranja katoličke džumhurije, a to će mantijaši jednog dana provesti bilo da se to nekome sviđa ili ne.

Hina, 25.05.2016

• • • • •

• Ko će koga da (s)ruši?

Ako se rukovodimo pogledima ko nam je iz nekog razloga simpatičan ili ne, onda se takav ne bi mogao smatrati objektivnim. A to meni kod Željka Reinera nekako dođe prirodno. Džaba što je predsjednik Sabora doktor i akademik: sve što on kaže ja pažljivo registrujem i analiziram, i uvijek nađem nešto za skriveno ili zamotano. Ubijeđen sam da je on kleronacionalistički nekarakter te i potajni štovatelj NDH, dakle mješavina kakvu samo HDZ bratija može da poštuje i cijeni. A to je skup jednoumnih koji, primjera radi, izaberu Zlatka Hasanbegovića za podpredsjednika stranke, da bi odmah nakon toga poslali svog ministra inostranih poslova Kovača u Izrael kod Netenjahua pokušavajući da objasne kako su Jevreji u krivu jer Zlatko je jedan zlatan dječak.

Ali, ovo nije u direktnoj vezi sa donjim. To se odnosi na zahtijev Mosta da Karamarko da ostavku na položaj PPP Vlade.

Na ovaj potez Mosta u odbranu vođe, skočili su naravno svi iz HDZ-a. “Stranka je jedinstvena i snažna, a koliko je jedinstvena i snažna najbolje će se vidjeti sutra na Izbornom saboru HDZ-a”, izjavio je Reiner kako prenosi Jutarnji.

…”Isprofilirao se jasan stav stranke, nasuprot onome, što meni osobno nije jasno, a to je – zbog čega Most zapravo želi srušiti ovu Vladu u kojoj sam sudjeluje i zapravo očito dovesti ponovno na vlast Zorana Milanovića”, ustvrdio je Reiner.

“To mi nije jasno, ali to je očit pokušaj u tom smjeru”, dodao je.

Dobro, ne mora za sve postojati HDZ-ovo objašnjenje. Za to postoje spin majstori kao što je Miljan Brkić koji vergla kako sve to nije vrijedno pažnje te kako će neiskusni Most ipak shvatiti da pravi početničke greške i vratiti se domoljubnoj matici. Potpomaže ga i Karamarko upornim ponavljanjem mantre kako HDZ niko neće ‘ponižavati i ucijenjivati’. On naravno misli da mi zaboravljamo događaje oko ucjena i poniženja kada je stavljao potpis na ‘koalicijski dogovor’ sa Mostom, ali eto, sada je to smeo sa uma. Ukratko, on smatra da kada njega napadaju, onda napadaju i cijeli HDZ. Banalni Vučićizam na Hrvatski način.

Jedno izgleda tačno: prema pokazateljima i anketama, Most gubi povjerenje glasača obzirom da je u Sabor ušao sa parolama i čista srca ali još čišćim idejama za bolju Hrvatsku koje nisu ispunjene. Nakon 150 dana, glasači nisu vidjeli ništa osim Mostovih utrka za ministarske položaje, kao i sporih reakcija oko provođenja reformi koje su se ovi zdušno obećavali. Naravno, ne treba zaboraviti nesipunjena naivna obećanja Mosta da će zastupnici u Saboru biti plaćeni ispod deset hiljada kuna. To finansijski osiromašeni glasački puk teško može da zaboravi.

Elem, izgleda da je Most dogurao do zida ili bolje rečeno, da je Zid Mostu ‘ante portas,’ pa su se mostovci zabrinuli za svoj stalno padajući rejting. Da bi se imidž pred glasačima popravio, shvatili su da nije pogrešno istupiti onako otvoreno i uvjerljivo kao što su to činili odmah nakon izbora. Žrtva treba da je samo Karamarko. Ali dođe li do izbora, žrtvenik će da bude masovniji.

A skoro zaboravih da se vrnem ukratko na ono Reinerovo: “To mi nije jasno, ali to je očit pokušaj u tom smjeru.”

Meštre, ako je nešto očito ali i pored toga ti nije jasno, pomoći nema.

27.V.2016

• • • • •

• Banjalučki biskup Komarica gostovao u ‘Nedjeljom u 2’ 12.juna 2016

Djelimično sam saslušao biskupov razgovor sa Acom (gdje se biskup grčevito držao za mikrofon), i nakon 15 minuta odlučio da promjenim kanal. Biskup je uglavnom nesuvislo govorio o stanju društva i ulozi ‘duše’, miješajući babe i žabe. Isključio sam se uglavnom jer je za to kratko vrijeme naveo sebe bar tri puta kao ‘intelektualca’. Kao pravi hrišćanin kome bi tri puta nešto trebalo da znače, smatram da sam ispunio svoju dužnost TV znatiželjnika.

Nego ‘vako biskupe. Vrijeme je da prestaneš kukati oko Hrvata kojima je danas bolje bilo gdje da se nalaze nego ako bi se vratili u rodnu im Banja Luku. Ali haj'd da najprije pričamo šta ćemo sa manje-više 300.000 protjeranih Srba iz Krajine koji bi možda željeli da se vrate u svoj rodni kraj o kojem si tako toplo filozofski govorio. Ima li tu kakve zanimljive teme za intelektualan razgovor?

I malo oko tvoje mise u Blajburgu. I meni je žao nevinih koji su se tu greškom zatekli dok su partizani uspiješno rasčišćavali račune sa ostatkom ustaškog đubreta. Ali daleko više mi je žao svih nevinih kojima NDH nije dala nikakvu šansu za preživljavanje jer su ih na neviđene divljačke načine i organizovano likvidirali na desetine hiljada u Jasenovcu, Đakovu, Jadovnu, Jastrebarskom, Staroj Gradišci, u Luburićevoj vili u Sarajevu, i u jamama Like i Korduna.

12.VI. 2016

• • • • •

• Hrvatska sedmica odluke

Što-šta bi trebalo da se dogodi u Saboru u ovih par dana, ali će demokracija očito da ima poteškoća. Naime, tu Reiner preuzima ulogu vlastitog živog zida i sve će učiniti da progura sve HDZ-ovsko kako bi onemogućio druge incijative koje bi mogle da ubrzaju put prema novim izborima.

Jedno je tačno: HDZ se dokazuje kao partija kojoj je jedini interes ne samo da se pod svaku cijenu održi na vlasti, nego da ima punu kontrolu nad sudsko-obavještajno-policijskim sustavima kako bi time zaštitili one domoljupce koji su krali, koji kradu, te one koji se tek pripremaju da kradu kada na njih dođe red.

Ko vjeruje u drugačije, za njih imam preporuku divnih priča kao onih o Djeda Mrazu ili Crvenkapici.

14.VI.2016

• • • • •

• Pala Hrvatska vlada… šta dalje?

Interesantno je bilo gledati Oreškovića dok su se u Saboru mijenjali govornici koji bi mu se najprije obratili sa poštovanjem, e da bi mu onda rekli kako ga više ne žele kao premijera. I na kraju, vlada je tehnički pala i to sa velikim brojem glasova. Podvlačim tehnički, jer i pored svega, Karamarko se još uvijek nada skupljanju famoznih 76 potpisa za njegov opstanak.

Naivko se rađa svake minute, što bi rekao W. Fields.

Više nije ni pitanje opstanka vlade, nego se trenutno samo radi na političkim manevrima koje mogu samo da produže agoniju. Naravno, to vidi uveženi speaker Reiner s tim da pokušava da spasi ono što se spasiti (ne)može.

Ali realno, ovdje se radi o tome da je HDZ taj koji treba da izvrši rokacije unutar svojih redova time što će glasati za povjerenje Karamarku. Doduše, dali su mu povjerenje negdje prije 60 dana, ali su tada optužbe protiv njega izgledale na labavim nogama. Danas počinje da suri van da je on loš lider i još lošiji državnik koji je svijestan svojih slabosti htio da vlada na način da pod svojom punom kontrolom ima policijsko obaviještajnu zajednicu. To ga je prozreo Most i priča se ovdje završava.

HDZ je bolesna organizacija. U vrhu su klimoglavci tipa Šukera, Domagoja Miloševića, Mire Kovača i sličnih stranačkih karaktera, zatim uvijek ambiciozan ali nespretni oportunista Darko Milinović koji voli da govori ali nema šta da kaže, i naravno uvaženi akademik Reiner, čiji je ego veći od kompletnog vrha HDZa.

Nego malo oko Reinera. U skoroj saborskoj diskusiji, Stipe Petrina iz stranke umirovljenika je na lijep način odgovorio nešto bezobraznom Domagoju Miloševiću, ali mu je ipak nervozni Reiner ljutito i autoritativno izrekao kaznu odstranjivanja sa sjednice. Petrina je izašao, zatvorio vrata iza sebe i ponovno ušao te sjeo na svoje mjesto. Reiner je pozelenio od bijesa i upitao ga da li Petrina želi da ga izbace saborski policajci, na šta mu je ovaj poručio da ga Reiner može poslati van sale, ali da u pravilniku nema da se Petrina ne može odmah vratiti. Reiner je ostao bez riječi zureći u Petrinu dvadesetak sekundi, ali se više nije usudio da kaže bilo šta.

Tako je to kada neko zna pravila Sabora bolje od šefa.

16.VI.2016

• • • • •

• HDZ-ovska noć dugih noževa

Sve je veći pritisak na Karamarka da odstupi i da dalje ne nanosi štetu HDZ-u. O tome bruje kuloari, nagađaju mediji, pa čak i oni koji su voljom svog šefa na dobro plaćenom radu… recimo, šarmantna Dubravka Šuica.

Dojučerašnji Karamarkov dupeljubac i novi sekretar HDZa Domagoj Milošević, taj mogući scenario ovako javno obrazlaže:

”Ne znam što će sutra učiniti Tomislav Karamarko, ali ono što mogu jasno reći nisam od onih koji javno pozivaju na ostavke, ali proteklih nekoliko dana me zvalo mnogo članova naše stranke iz cijele Hrvatske, članovi predsjedništva, središnjeg odbora i apsolutno je dominantan stav da očekujemo ostavku od gospodina Karamarka.”

Kao, poštujem ga, nikada mu ne bi zabio nož u leđa, ali eto, narod traži da to učinim.

E tu Brutus…

20.VI.2016

• • • • •

”Tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je da spominjanje 20 sudaca koje je SOA u svome izvješću navela kao sigurnosnu prijetnju pokazuje da nije korumpiran cijeli pravosudni sustav, kao što se često doživljava u javnosti, već da mogući problem predstavlja tek uži krug pojedinaca.” Jutarnji, 10.VII.2016

Šprljo, ministre, ko li je ovdje kompletan idiot: ili milioni pojedinaca čiji život može da zavisi od sudstva, ili tvoje uvjeravanje da 20 korumpiranih nije razlog za uzbunu.

Pa to su samo oni koji su prokazani iliti uhićeni sa obje ruke u nečijem džepu kako bi sebi pribavili određenu korist.

Sreća ministre pa si tehnički.

10.VII.2016

• • • • •

Da li postoji i jedna fotka vrhuške HDZ-a a da na njoj uz predsjednika nije i Dubravka Šuica, EU parlamentarac?

Čekam da djeca počnu da viču: Evo Šuice, viri šefu iz gujice.

• • • • •